Чому “Космогонію” можна вважати революцією у світовому мистецтві

logo_white_2018

Чому “Космогонію” можна вважати революцією у світовому мистецтві

Українці — новатори у мистецтві. Українські художники, кінематографісти, композитори зробили значний вплив на розвиток сучасного світового мистецтва, створивши багато нових мистецьких напрямів та інноваційних підходів.

Абстракціонізм виник у світі завдяки українському художнику Василю Кандінському, а без Олександри Екстер світ не мав би “арт-деко”. Людство не побачило б кубізм у скульптурі без Архипенка та не знало б, що порожнеча має форму. Без Дзиги Вертова не було б документального кіно та зйомки прихованою камерою. Різдво у кожній християнській родині не було б таким затишним, якби Микола Леонтович не створив “Щедрик”. 

108 років тому українець Малевич створив “Чорний квадрат” і заснував супрематизм, змінивши світове мистецтво. Тепер українці знову роблять мистецьку революцію, створюючи “Космогонію” в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у місті Луцьку. 

Художник Петро Антип та куратор Віктор Корсак втілюють в життя 2000 квадратних метрів діалогу про минуле, теперішнє і майбутнє. Це картина від українців для всього світу про увесь світ. Це проєкт, який інтегрує живопис, скульптуру, інсталяцію, перформанс, медіа-арт та пропонує варіант мистецтва майбутнього. 

“Космогонія” — це те, чого раніше не було. У цьому мистецькому творі простежується сучасне українське новаторство. Це унікальний український варіант мистецтва майбутнього, якому немає аналогів на планеті. 

Полотно складатиметься з понад 600 фрагментів, кожен з яких є окремим арт-об’єктом, та розподілятиметься на кілька тематичних частин: “Початок”, “Створення землі”, “Створення природи”, “Створення людини”, “Створення суспільства”, “Створення культури”, “Створення ноосфери” та “Майбутнє”. Кожна частина містить різні міфи, легенди, наукові теорії, символи, знаки та написи різних націй та народів. Проблематика, яка порушується в проєкті, є глобальною і стосується кожного жителя планети. 

Важлива особливість проєкту полягає у підході до локалізації твору мистецтва. Він інтегрується у виробничі процеси, оскільки в залі, де створюється та буде експонуватися картина, розміщений розподільчий центр. Тим самим мистецтво стає не відокремленим від життя, а стає його частиною. Як відвідувачі музею, так і працівники розподільчого центру матимуть змогу спостерігати живий процес створення цієї картини та взаємодіяти один з одним, отримуючи унікальний психо-емоційний досвід.

“Космогонія” має величезне національне значення і вже може вважатися культурною спадщиною України.

Слідкуйте за розвитком найбільшого арт-проєкту України в часи державності в соцмережах Музею Корсаків. Підписуйтеся на наш Instagram, Facebook, TikTok та YouTube.

Проєкт “Думи”

Лев Скоп «Миті хаосу у підсвідомості»

21.07 о 17:00 в Музеї Корсаків відбудеться відкриття проєкту Вероніки Чередниченко «ХБК»!

21.07 о 17:00 в Музеї Корсаків відбудеться відкриття проєкту Вероніки Чередниченко «ХБК»! Запрошуємо ВХІД БЕЗКОШТОВНИЙ! м. Луцьк, вул. Карбишева, 1 КРЦ «Адреналін Сіті» пн-пт: 12:00–20:00 сб-нд: 11:00–20:00 066 142 51 18

18 липня о 18:00 в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбудеться майстер-клас із живопису від Лева Скопа

Запрошуємо на майстер-клас із живопису від відомого українського художника, іконописця та викладача монументального живопису Лева Скопа , який відбудеться 18 липня о 18:00 в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у межах виставкового проєкту “Миті хаосу у підсвідомості”

“Кожна Людина може малювати. Але допоки вона не стане рабом Творчості, толку не буде. Та не залежно від рівня обдарованості постійна праця над творчістю завжди робить, або дарує великі миті щастя по завершенню роботи”, – каже Лев Скоп.

Тривалість майстер-класу: 1,5 год.

Вартість: 250 грн.
Матеріали входять у вартість

Вікова категорія: 12+

РЕЄСТРАЦІЯ ЗА НОМЕРОМ +380 66 142 51 18.

ЗАПИС МОЖЛИВИЙ ЛИШЕ ДО 12:00 18.07

“Космогонія: українська візія” – найбільший український арт-проєкт презентують в США

 Найбільший український арт-проект “Космогонія” презентували у Вашингтоні

Найбільший український арт-проект “Космогонія” презентували у США 14 липня.

З 14 липня по 22 серпня в Українському домі у Вашингтоні проходить виставка “Космогонія: українська візія”, де громадськості представлені ескізи фрагментів найбільшої картини у світі “Космогонія”. 

Відкриття виставки відвідала Посол України в США Оксана Маркарова, яка звернулася до відвідувачів із вітальним словом.

Живописне полотно площею 2000 квадратних метрів (висота – 10 м, а ширина – 200 м) на космогонічну тематику – це частина українського арт-проєкту. Створює картину український художник Петро Антип, а ідея проєкту належить фундатору Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, куратору Віктору Корсаку.

Цей проєкт пропонує унікальне українське бачення історії створення та розвитку планети, а також прогнозування майбутнього людства. “Космогонія” породжує діалог, ставить актуальні питання та є найбільшим мистецьким проєктом України у часи державності.

Петро Антип почав працювати над картиною з листопада 2022 року. Це мистецьке дійство триватиме понад 3000 годин 18 місяців поспіль і стане найбільшим у світі перформансом.

Художником “Космогонії” є видатний український художник Петро Антип, який почав працювати над картиною з листопада 2022 року. Це мистецьке дійство триватиме понад 3000 годин 18 місяців поспіль і стане найбільшим у світі перформансом.

Проект “Космогонія” представляє синергію різних видів мистецтва: живопису, графіки, скульптури, фото- та відеоарту, музики та перформансу, доповненої та віртуальної реальності. Це унікальний український варіант мистецтва майбутнього, якому немає аналогів на планеті. За своєю суттю “Космогонія” – це картина від українських для всього світу про весь світ, оскільки в сюжеті лежить історія створення Всесвіту від великого вибуху та розвитку цивілізації до наших днів. Назва проекту “Космогонія” походить від грецького слова “народження”. Це розмова зі глядачем про те, як “Хтось, якимось чином, створивши щось та когось, та про те, для чого це все”.

Полотно складатиметься понад 600 фрагментів, кожен з яких є окремим арт-об’єктом, та буде розподілятися на кілька тематичних частин: “Начало”, “Створення землі”, “Створення природи”, “Створення людини”, “Створення суспільства”, ” Створення культури”, “Створення ноосфери” та “Майбутнє”. Кожна частина містить різні міфі, легенди, наукові теорії, символи, знаки та написи різних націй та народів.

Важлива особливість проекту полягає в підході до локалізації твору мистецтва. Він інтегрується у виробничі процеси, оскільки в залі, де створюватиметься та буде експонуватися картина, розміщений розподільчий центр. Тим самим мистецтво стає не відокремленим від життя, а стає його частиною. Як відвідувачі музею, так і працівники розподільчого центру мають змогу спостерігати живий процес створення цієї картини та взаємодіяти один з одним, здобуваючи унікальний психоемоційний досвід.

“Космогонія” має величезне національне значення і вже може вважатися культурним наслідком України.

Проект уже було презентовано у Європі, у німецькому місті Патерборні. Тепер на черзі – США.

Довідкова інформація:

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків відкрився у Луцьку у 2018 році з метою розвитку духовності нації та пропагування українського мистецтва у світі. Це найбільша музейна інституція сучасного українського мистецтва в Україні та один із найбільших музеїв у Європі. Виставкова площа музею становить понад 12 000 квадратних метрів. За чотири роки його існування було проведено сотні масштабних виставок, фестивалів та мистецьких івентів.

Владислав та Олександра Кришовські “Привиди полів”

Тепер на “Українській правді. Життя” можна прочитати, як живе Музей Корсаків під час війни, як об’єднує українських митців та як реалізовується найбільший арт-проєкт України за часи державності – “Космогонія”

Тепер на “Українській правді. Життя” можна прочитати, як живе Музей Корсаків під час війни, як об’єднує українських митців та як реалізовується найбільший арт-проект України за часи державності – “Космогонія”.

Неймовірно вдячні за візит журналістці Ганні Щокань, яка у матеріалі розповідає про своє власне подорож до нашого музею та описує його “як безпеку, відпочинок та медитативний простір”.

Запрошуємо до перегляду за лінком нижче:

https://life.pravda.com.ua/columns/2023/07/5/255223/

09/07/23 о 17:00 у Музеї Корсаків відбудеться показ перформативної вистави «Вихід з тіні» у рамках проєкту «руйНАЦІЯ» Віктора та Наталії Проданчуків

09/07/23 о 17:00 у Музеї Корсаків відбудеться показ перформативної вистави «Вихід з тіні» у рамках проєкту «руйНАЦІЯ» Віктора та Наталії Проданчуків. Малевич, Бурлюк, Рєпін, Воргол, Дровняк, Архипенко, Гніздовський – генії світового рівня. Головне завдання, щоб Українці знали та пам’ятали, що ці митці є Українцями. Польща присвоює собі Малевича і Дровняка, росія – Малевича, Бурлюка і Рєпіна, США – Воргола. А ми маємо поставити крапки над «і» та довести, що вони всі були Українцями. Вони жили делеко від України, але завжди з Україною в серці і пропагували Українську ідею в світі. Вистава-перформанс натякає і засвідчує їхню приналежність до України. В ній поєднано скульптуру, театр, кіно, музику та літературу. Ми створили співпрацю творчих людей різних мистецьких галузей та регіонів України. Ідея та скульптура: Віктор Проданчук (Львів). Режисерка-постановниця: Яна Титаренко (Харків). Акторки: Тетяна Лубенець, Софія Мокрик (Львів). Координатор: Константин Тенсін (Харків). Композитор: Сергій Савенко (Харків). Голос: Дмитро Петров (Харків). Запис: Сергій Кондратьєв (Харків). Відео: Роман Проданчук (Львів). Аудіо: Іван Корольов (Харків). Вартість квитка: 250 грн. Тривалість: 35 хв.

08.07 о 17:00 відбудеться відкриття п’ятої воєнної фотовиставки “Небесний фотограф” – солдата ЗСУ, фотографа та активіста міста Ковеля — Максима Бурди

Запрошуємо лучан та гостей міста на п’яту війну фотовиставку «НЕБЕСНИЙ ФОТОГРАФ», солдата ЗСУ, фотографа та активіста міста Ковеля — Максима Бурді, який загинув 26 січня 2023 року біля Бахмута.

До повномасштабної війни активно працював весільним фотографом, був співзасновником молодіжного хабу «Ватра — правильний простір», учасником Молодіжної ради міста Ковеля, членом партії «Національний корпус», доброволець ТрВ Волинської області.

24 лютого, у перший день повномасштабної війни, не задумуючись ні на хвилину, добровільно приєднався до лав Збройних Сил України, хоча був комісований через хворобу хребта, і міг творити далі, допомагаючи армії.

Вже у складі 3-ї Окремої Штурмової Бригади Максим славився тим, що вправно керував БпЛА, філігранно наводивши артилерію на врага, завдяки чому було ліквідовано велику кількість росіян.

Символічним є його позивний «Фотограф», який він обрав для себе під чаc вступу до ЗСУ. Через свої світлини фіксував побут, навчання, портрети своїх побратимів, непрості емоції війни, перебуваючи під постійними обстрілами.

У листопаді 2022 року Максим створив Телеграм-канал «Military photographer», присвячений воєнній фотографії. Своїми роботами надихав не одну тисячу людей.

Збройні Сили України неодноразово публікували його роботи на своїх офіційних сторінках. Вже під час служби отримував безліч пропозицій щодо організацій персональних фотовиставок у різних містах України.

Після закінчення війни набільше хотів організувати фотовиставку воєнного фото за всі 11 місяців свого перебування на військовій службі.

Давню мрію Максима вже впʼяте здійснюють рідні, які будуть раді бачити кожного на офіційному відкритті фотовиставки:

8 липня, 17:00
м. Луцьк, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, м. Луцьк, вул. Карбішева 1

На відкритті виступатиме дівчина Максима, друзі, представники галереї та Волинської обласної ради.

Виставка триватиме до 30 липня.

Частину коштів з продажу фоторобіт, листівок, наліпок, худих та футболок буде перераховано до благодійного фонду «Янголи Азову»

#небеснийфотограф  #фотовиставка

Заявка