Запрошуємо на виставку Павла Макова MAPPA MUNDI

logo_white_2018

Запрошуємо на виставку Павла Макова MAPPA MUNDI

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбудеться відкриття великої персональної виставки Павла Макова, одного зі знаних українських художників сучасності, автора Національного павільйону України на Венеційській бієнале 2022 та лауреата Шевченківської премії.

Презентація арт-обєкту під назвою MAPPA MUNDI відбудеться 29 жовтня о 18:00 год.

Вхід вільний! Дрес-код – маска+дистанція.

Експозиція ​​розділена на дві частини. У першому просторі Маков презентує свій довготривалий знаковий проєкт «До По». Це ​​роздуми художника про величезні міста майбутнього, які прийдуть на зміну державам в їх сучасному вигляді та остаточно трансформують модус людського існування. В центрі експозиції — «генплан міста», велика графічна мапа на столі, яка доповнюється рисунками та офортами на стінах. 

Друга частина виставки продовжує «До По», розвиває закладені в ньому ідеї та зближує з актуальним станом справ у світі. Це нова робота MAPA MUNDІ, створена спеціально до відкриття виставки. Масштабний об’єкт-макет відтворює обриси сучасної політичної мапи світу. Ця мапа схематизована і умовна, але положення країн та реальні кордони між ними детально відтворені. З єдиною важливою різницею — у географії «за Маковим» території не герметичні, а з’єднані дверима-шпаринами, які пронизують усі стіни-кордони. Відмежовані в реальності митницями та карантином, у художника всі держави стають сусідами. А земна куля — однією багатокімнатною квартирою. 

Разом «До По» та MAPA MUNDІ розповідають про новий світовий порядок, який змінюється у нас на очах чимдалі більш інтенсивно та непередбачувано. Нестримна та неминуча глобалізація, уособленням якої був «До По», зупинилася перед скляною стелею безпомічі та страху пандемії. Але насправді людська спільнота ще ніколи не було настільки щільно згуртованою символічно, аніж сьогодні. 

Партнери виставки — галерея The Naked Room, архітектурна студія ФОРМА.

Довідково:

Павло Маков народився в 1958 році в Санкт-Петербурзі. Навчався в Академії мистецтв (Санкт-Петербург), Кримському художньому училищі ім. М. С. Самокиша (Сімферополь) та Харківському художньо-промисловому Інституті на факультеті графіки.

Із 1988 року — член Спілки художників України, з 1994 — член Королівського товариства живописців та графіків Великобританії, з 2006 — член-кореспондент Академії мистецтв України. Лауреат Срібної медалі Академії мистецтв України (2009) та Шевченківської премії (2018). Автор Українського павільйону на 59-й Венеційській бієнале (2022).

Живе та працює в Харкові.

***

Праці Макова виставлялися в Музеї Вікторії та Альберта (Лондон), Метрополітен-музеї (Нью-Йорк), Національній художній галереї (Київ), Центрі сучасного мистецтва (Осака), Державній Трєтьяковській галереї (Москва), Музеї сучасного мистецтва (Ібіца) та інших зібраннях. Роботи Павла Макова було також виставлено на аукціоні Сотбі (2009).

ЗАПРОШУЄМО!

На межі життя і смерті: у МСУМКу відкрили виставку «Memento Mori» Світлани Редкач

Запах ладану. Світло свічок. Наспівний речитатив плакальниць із динаміків. Такі релігійні атрибути смерті зустрічають відвідувачів у багряній півтемряві однієї із зал Музею Корсаків. Картини, інсталяції і скульптури, які вихоплює з тіней приглушене світло, спочатку лякають і відштовхують. Проте, якщо пригадати, що саме спонукало художницю створити ці роботи, починаєш дивитися уважніше.

Проєкт «Memento Mori» – це спроба Світлани Редкач викричати біль від втрати рідної сестри й переосмислити значення смерті й цінності життя. Цікаво те, що, попри відносну табуйованість теми в Україні, серед відвідувачів виставки були люди дуже різного віку: молодші школярі, підлітки, молодь та зовсім старше покоління.

На урочистій частині відкриття керуюча партнерка музею Леся Корсак розповіла загалом про творчість художниці.

«Вся творчість Світлани Редкач присвячена роздумам про наші страхи, думки, про наші нічні жахіття, тому що жодна людина не може не думати про смерть. Усім нам щось сниться, щось пригадується, а Світлана видає це нагору. Це як матеріалізація думок, снів, емоцій та переживань», – зазначила Леся Корсак.

Сама ж художниця, приборкуючи хвилювання, подякувала усім, хто допоміг їй на шляху до створення цієї виставки і з самим створенням. Частину робіт створила її покійна сестра.

Подруга Світлани взяла слово і поділилася історією про те, як під час одного з їхніх спільних походів у гори вони опинилися на межі життя і смерті. Одного разу після двох днів походу вони заночували біля озера Бербенеску високо в горах. Уночі стало дуже холодно, тому зранку вони вирішили йти звідти, але не вийшло.

«Ми відкрили намет і зрозуміли, що нас закидало снігом так, що ми не можемо вийти. Я тоді сказала Світлані, що той момент настав, про який вона завжди говорила. Щоб ви розуміли, я іконописець і завжди була за життя, а Світлана навпаки завжди просувала ідею роздумів над смертю. І коли ми опинилися на отій межі життя і смерті удвох, я вирішила, що це кінець, а Світлана вирішила, що це був початок, і вона мене звідти витягла», – розповіла подруга мисткині.

Коли усі охочі висловилися, відвідувачам запропонували за давньою традицією розділити трапезу, відламавши шматок хліба зі столика біля входу, а також запалити свічку (там же або взяти додому) й подумати про значення смерті й цінність життя.

Ми змінюємо минуле, яке творить майбутнє: у Музеї Корсаків розширено та оновлено основну експозицію!

Відтепер майже на 70 імен художників та на 150 арт-об’єктів стало більше. Експозиційна площа проєкту «Генези сучасного українського мистецтва» розкинулася аж на 2500 кв.м, що майже втричі більше від попередньої. При цьому загальна площа Музею сучасного українського мистецтва Корсаків досягла 7 500 кв.м.

Відтак, наразі в експозиції МСУМКу понад 1000 арт-об’єктів, які представлені, більше як 200 митцями. Окрім того, в нас діє бібліотека унікальних видань – близько чотирьох тисяч на найрізноманітнішу тематику та арт-коворкінг «Робітня»: це креативний простір, де кожен може стати митцем, а кожен митець зможе створити, щось велике; це простір для рефлексії та дискусій, де всі зможуть отримати нові знання, свіжий естетичний досвід та знайти натхнення.

Музей Корсаків запрошує на відкриття оновленої та значно розширеної основної експозиції «Генези сучасного українського мистецтва»: ще більше арт-об’єктів, ще більше митців, ще більше виставкових площ.

Відкриття відбудеться 22 жовтня о 17:00. Вхід вільний.
У програмі авторська екскурсія новими залами “Ґенези”.

Проєкт «Генеза сучасного українського мистецтва» демонструє його витоки, через тяглість та діалоги художників різних поколінь. Показує світовій спільноті актуальні мистецькі пошуки сучасних українських художників. Адже, для кожного із українських регіонів характерні свої традиції, своє минуле, свої ракурси бачення національних перспектив та культурно-художні стереотипи.

Експозиція підкреслює вагомість впливу локального історико-культурного та художнього досвіду на формування сучасного українського мистецтва. Аналіз його розвитку в Україні неможливий без урахування регіональних відмінностей, без співставлення різних практик, особливостей місцевого контексту. На виставці представлені Західний, Дніпровський, Одеський, Закарпатський, Київський, Харківський та Південно-східний мистецькі осередки та зала соцреалізму.

Як зазначає фундатор Музей сучасного українського мистецтва Корсаків Віктор Корсак: “Наполеон казав, що історію пишуть переможці, ми ж переконані, що історію пишуть ті хто хоче перемогти. Можна написати багато книг із історії сучасного українського мистецтва, які прочитає декілька сотень експертів. А можна зробити експозицію у новітньому музеї, яку будуть відвідувати десятки тисяч людей. Яка буде не лише розповідати історію сучасного українського мистецтва, а і демонструвати наживо її кращі надбання.

«МИ БУДУЄМО МУЗЕЙНУ ІНСТИТУЦІЮ НАЙВИЩОГО РІВНЯ, ЯКА ЗМІНЮЄ МИНУЛЕ, РЕФЛЕКСУЄ ТЕПЕРІШНЄ ТА ТВОРИТЬ МАЙБУТНЄ, ЩО СПРИЯТИМЕ РОЗВИТКУ ДУХОВНОСТІ НАЦІЇ ТА ПРОПАГУВАТИМЕ УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО У СВІТІ», – це наша місія, і ця експозиція – це ще один гігантський крок у її реалізації.

Запрошуємо на відкриття!

 

Музей Корсаків виходить за межі України: експозицію з власних фондів покажуть закордоном на «Тижні українського мистецтва» у Бельгії

Культурний Центр України у Бельгії у співпраці з Посольством України у Королівстві Бельгія організовують «Неділю Українського Мистецтва», яка відбудеться у Garemijn залі на центральній площі міста Брюгге (Бельгія).

Цьогоріч вперше участь у цьому масштабному заході візьмуть і представники Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, зокрема керуюча партнерка Леся Корсак.

Виставка проходитиме з 21-го до 27-го жовтня 2021 року щодня з 10:00 до 18:00.
На виставці будуть представлені живопис, графіка та скульптури сучасних українських митців.

«Неділя українського мистецтва», – яскраве та захопливе свято української культури, на якому наша країна представлена ​​у всьому її розмаїтті та красі. Це свято проводитиметься не вперше і завдяки саме ентузіазму та енергії української художниці Світлани Лебіги.

Свої роботи в Брюгзі привезуть українські художники з інших країн – з Чеської Республіки, Словенії, Нідерландів, навіть США, Італії.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків запрошує на унікальну виставку “Memento mori”

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку презентує виставковий проєкт «Memento mori» художниці Світлани Редкач.


Відкриття відбудеться 13 жовтня о 17:00. Експозиція діятиме до 14 листопада.

«Memento mori» – це проєкт матеріалізації свідомості, духовно-внутрішньої боротьби.

«Це РЕКВІЄМ, данина минулому, моє оплакування втрати рідної сестри. Багатошарові емоції як реакція на пережите, тут біль, крик, страх і гнів, трансформація душі та свідомості. Думаю кожен з нас у своєму житті переживав втрату. Хочу своїм мистецтвом нагадати нам усім, як важливо цінувати близьких нам людей. Саме вислів «Memento mori» служить фундаментом усієї моєї творчості, адже усвідомлення того, що ми можемо померти будь-якої миті, створює перехід до нової системи пізнання світу», – описує свою творчість мисткиня.

Вхід вільний.

Довідково:

Народилася 5 лютого 1983р. в м. Луцьк.
З 2002р. проживає у м. Львів.
Вища освіта: 2002-2009р.
Львівська національна академія мистецтв. Спеціальність: образотворче та
декоративно-прикладне мистецтво.
Кваліфікація: художня кераміка(бакалавр.Спеціаліст.Магістр).
1998-2001р.
Вище Професійне Училище №2, м Луцьк.
Кваліфікація: виконавець художньо-оформлювальних робіт.

ВИСТАВКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:

● Січень 2012р. «Музей Ідей», м.Львів
Персональна виставка «Репетиція кінця світу»
● Лютий 2011р. Гелерея «Бункер-муз», м.Тернопіль.
Виставка «Блек-Арт»
● Вересень 2007р. Арт-Галерея, м. Луцьк.
Виставка молодіжної організації «Квартира FM»
● Вересень 2007р. Палац мистецтв, м. Львів.
Виставка творчих робіт студентів ЛНАМ
● Липень 2007р. с. Ждиня, Польща.
Учасник міжнародного пленеру «Лемківський Єрусалим»
● Жовтень 2005р. Порохова вежа, м. Львів.
Виставка творчих робіт студентів ЛНАМ (премія, друге місце)
● Липень 2005р. Польща
Міжнародний мистецький симпозіум «Художнє літо 2005″
m.Krzyzowa.
● Листопад 2003р. Арт-Галерея, м. Луцьк
Персональна виставка «Фобія» (графіка, живопис, кераміка.)

Заявка