27 січня о 17:00 в Музеї Корсаків відбудеться презентація робіт Somari «Декілька кінців світу по тому» в межах молодіжної артплатформи «ENTER»

logo_white_2018

27 січня о 17:00 в Музеї Корсаків відбудеться презентація робіт Somari «Декілька кінців світу по тому» в межах молодіжної артплатформи «ENTER»

27 січня о 17:00 в Музеї Корсаків відбудеться презентація робіт Somari «Декілька кінців світу по тому» в межах молодіжної артплатформи «ENTER»

 

Somari – сучасна художниця-футуристка, чий візуальний мистецький стиль є відгалуженням постграфіті. Актуальні мистецькі практики художниці зосереджені навколо створення сюжету і міфологією власного Всесвіту. Це фантастичний світ є авторським припущенням зародження нової цивілізації, яка гіпотетично змогла б розвинутись як частина сингулярного сценарію після кінця світу. У центрі сюжету розповідь про технологічно розвинену цивілізацію та унікальний рослинний світ. Оповідь заглиблюється в конфлікт між спробами розумних істот домінувати і контролювати природу, граючи роль творця та збереженням культури, коріння та ідентичності. Кожен наступний проєкт окреслюватиме сюжетні лінії і додаватиме нові деталі у цей світ.

Полотна, представлені на артплатформі «Ентер», присвячені сценам досліджень цих вигаданих героїв. Візуально вони виглядають як застиглий кадр рухомого візуального елементу. Через ці сюжети художниця хоче розкрити контекст і познайомити глядача із передумовами авторської оповіді, тобто це буде своєрідний приквел.

На полотнах розвивається наступний сюжет: три персонажі, дослідники, вивчають дивакувату флору, яка еволюціонувала, відростивши металеві частини, через загрозу наступу технологічної цивілізації. Четвертий загадковий персонаж, який є переродженням найвідомішого образу художниці за межами цієї історії, спостерігає за розвитком подій. Ці сцени занурюють у міфологію віртуального світу і є початком розповіді, початком великого дослідження, пригоди, а також рефлексії щодо відносин між технологією та природою, між розумною істотою та навколишнім середовищем.

На цих полотнах глядачі можуть побачити тільки двомірне зображення багатовимірного світу далекого майбутнього. В зображенні є контрольовані помилки в обʼємах і перспективі, зумовлені тим, що закони перспективи, звичні нам не працюють в цьому світі, тому саме так будуть виглядати всі спроби візуалізувати багатовимірність на плоскому обʼєкті.

Назва: “Декілька кінців світу по тому” відсилає до пояснення коли і як можливо існування такого фантастичного і не схожого ні на що світу.

 

 

 

 

 

26 січня о 17:00 в Музеї Корсаків відбудеться відкриття виставки робіт студентів кафедри графічного дизайну Львівської національної академії мистецтв «Естамп»

26 січня о 17:00 в Музеї Корсаків відбудеться відкриття виставки робіт студентів кафедри графічного дизайну Львівської національної академії мистецтв «Естамп»

 

Естамп — це насамперед робота з матрицею. Без матриці естамп неможливий. Лінолеум, метал, пластик, різці, голки… Звісно, сьогодні є технології, які не потребують традиційних інструментів, але власне робота з матрицею і пресом створює певну магію. Беремо гарний папір, зволожуємо його, потім висушуємо. В матрицю вбиваємо фарбу, під тиском преса матриця входить у папір — це вже зовсім інше поле, інший стан. Якщо провести аналогію із літературою, то живопис — це романи, а графіка більше схожа на новели.

1994 року в Львівській національній академії мистецтв створено спочатку відділ, а потім кафедру промислової графіки, сьогодні — це кафедра графічного дизайну. Від самого початку на вулиці Вірменській, 23 організувалася майстерня естампу. Особливо активним був перший завідувач кафедри Богдан Сорока. Він шукав верстати та інше обладнання, працював разом зі студентами. Спершу виконували лінорити — чорно-білі й кольорові. З якогось часу почали вивчати офорт на металі. Поступово вводили техніки монотипії та сухої голки. Суха голка була доволі дороговартісна, кількість студентів велика, працювати в металі було складно, тому ми перейшли на більш екологічно чистий матеріал — оргскло. Тепер із цим матеріалом працюють у всьому світі й результати просто фантастичні. Згодом ввели поєднання цифрового друку з класичними техніками. Із розвитком графічного дизайну інтерес студентів почав зміщуватися з традиційних інструментів у комп’ютерні. Необхідно було знайти зв’язок між комп’ютером і класичною графікою. Це були вільні теми, аби студенти могли комфортніше почуватися в новому форматі. Сьогодні ми поєднуємо класичну графіку з дизайном у формі артбуків, куди входять ілюстрації на довільну тему в різних техніках у поєднанні з шрифтовою графікою.

Студенти, які приходять в майстерню на Вірменській, зауважують своєрідну творчу ауру, що там панує. Це запах друкарської фарби, традиційні інструменти та верстати ХІХ століття. Усе це позитивно впливає на сприйняття навчального процесу. Якщо перший рік головним завданням викладача є дати можливість студентам опанувати технічні аспекти, то вже на другий рік багато хто розкривається, демонструє чудові результати. Ми намагаємося мінімально втручатися в їхню роботу, не заганяти студентську творчість і потенціал в якісь рамки. Радіємо, коли всі є різними за своїм баченням і природою сприйняття. Адже різноманітність — це і є один з елементів творчості.

 

Богдан Пікулицький

доцент кафедри графічного дизайну

Львівської національної академії мистецтв,

заслужений художник України

 

Арт-проєкт «Космогонія сенсів»

Заявка